آرایش و پیرایش از نگاه اسلام

آرایشگری

آراستگی محبوب انسان بوده و بشر در طول تاریخ برای دستیابی به این امر تلاشهایی کرده است. امروزه این امر به اوج خود رسیده و از ضروریات زندگی محسوب می شود. انسان ها، هماهنگ با نظم و زیبایی جهان، به امور خود نظم و زیبایی را در سخنان ، رفتار ، زندگی فردی و اجتماعی خود بروز داده است و ائمه بزرگوار ما هم در این امور نقشی تعیین کننده ایفا نموده اند . در این مقاله از آموزش آرایشگری مردانه به آرایش و پیرایش از نگاه اسلام می پردازیم.

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

آرایش مردان در اسلام

یکی از مواردی که انسان باید به تمیزی و نظافت آن توجه داشته باشد نظافت موی سر و صورت است که در احادیث هم بیان شده است. پیامبر اکرم (ص) فرموده است : موی زیبا یکی از کسوت های الهی است پس آن را گرامی دارید. و امام صادق (ع) هم فرموده اند : هر کس می خواهد موی سرش را بلند کند، باید از آن خوب نگهداری کند، وگرنه موهایش را اصلاح کرده و کوتاه نماید.

بنا براین بلند کردن مو باعث زیبایی آن خواهد بود همان طوری که امام کاظم (ع) به این سخن تصریح کرده اند ولی اگر فرصت کافی برای رسیدگی به موی سر نداشته باشیم و یا اینکه مشکلی در موها وجود داشته باشد باید کوتاه شوند.

گفته شده افتخار کوتاه کردن موی سر پیامبر (ص) نصیب سلمان فارسی هم شده است و به همین خاطر، بعداً به آرایشگران، سلمانی گفته شده است.

کلیک کنید
سایه زنی ریش مردانه

در روایات، شستن سر با سدر و خطمی مورد تاکید قرار گرفته است.

بنر مستر

آرایشگری از دید اسلام

برخلاف گروه‌هایی که معتقدند هدف وسیله را توجیه می‌کند، در دین اسلام وسیله‌ای می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد که مورد تأیید قانونگذار شرع باشد. به همین سبب مسلمانِ معتقد، برای امرار معاش، شغل و حرفه‌ای را انتخاب می‌کند که مورد پذیرش خدا و رسول‌صلی الله وعلیه وآله باشد. (آرایش مردان در اسلام)

بدین‌ترتیب دارایی انسان اگر از راه‌های پذیرفته‌شده شرع مقدس به‌دست آید، مباح وگرنه، حرام و غیرقابل تصرف است. آرایشگری از شغل‌ هایی است که دین اسلام آن را نهی نکرده است. پس شغلی مباح است.

در اینجا به برخی از احکام آرایشگری که از مجتهد سوال شده است می پردازیم:

آرایش توسط جنس مخالف

در جامعه اسلامی ما، به‌طور معمول، آرایش هر جنس توسط همان جنس انجام می‌شود؛ یعنی مردها کار آرایش آقایان را انجام می‌دهند و آرایش خانم‌ها نیز توسط بانوان انجام می‌پذیرد.

برفرض اگر آرایش مرد توسط زن نامحرم یا بالعکس آرایش زنی توسط مرد نامحرم انجام پذیرد ممنوع و حرام است؛ زیرا کار آرایشگری، با نگاه و لمس همراه است و نگاه زن و مرد نامحرم به بدن یکدیگر حرام است. تا حدی که نگاه‌کردن به موی زن نامحرم که جدا شده است نیز جایز نیست.

رنگ‌کردن موی سر و صورت

رنگ‌ کردن موی سر و موی صورت در مورد آقایان توصیه شده است. در روایتی از امیرمؤمنان‌ علیه‌السلام نقل شده که رنگ‌کردن مو به پیامبرصلی الله و علیه و آله هدیه شده و از مستحبات است.

به رنگ‌کردن موی سر و صورت با رنگ سیاه تأکید بیش‌تری شده است. همچنین به رنگ‌کردن با حنا سفارش شده است.

مکان آرایشگری

جایی که آرایش در آن انجام می‌گیرد (آرایشگاه)، دارای ویژگی‌هایی است که رعایت یک‌سری از اصول در آن‌جا ضروری می‌باشد؛ در ذیل به برخی از آنها اشاره می‌شود:

مکان مناسب

مکان آرایش بایستی مناسب و محفوظ باشد؛ خصوصاً آرایشگاه بانوان که رعایت پوشش کامل برای آنان ضروری است و باید از تردد و دید افراد نامحرم به‌دور باشند.

مباح‌ بودن

نکته دیگر، مباح‌بودن مکان آرایشگری است.

«در صورت استیجاری‌ بودن مکان، صاحب آرایشگاه باید طبق عقد اجاره و شروط آن عمل نماید؛ یعنی مدت اجاره را رعایت کند اجاره‌بها را بپردازد و…، و اگر ملکی است، مالکیت آن از راه صحیح به‌دست آمده باشد».

کلیک کنید
مدل ته ریش مردانه

ابزار آرایشگری

ابزار و وسایلی که در آرایشگری استفاده می‌شود، از قبیل قیچی، پمپ، سیفون، آپاچ، سشوار، رنگ‌های مو، کرم‌های صورت، تیغ و… وسایلی هستند که می‌توان در کار حلال یا حرام از آنها استفاده کرد.

خرید و فروش این‌گونه وسایل برای استفاده حلال جایز است، ولی برای استفاده حرام جایز نیست؛ چون اگر چیزی را که می‌شود استفاده حلال از آن ببرند به این قصد بفروشد که آن را در حرام مصرف کنند، مثلاً انگور را به این قصد بفروشد که از آن شراب تهیه نماید معامله آن حرام و باطل است.

بهداشت ابزار

بسیار به‌جا و مناسب است که وسایل مورد استفاده در آرایشگری تمیز و بهداشتی باشد زیرا بیماری‌های پوستی و غیر آن از این طریق قابل انتقال است و نیز حوله‌ها و پیش‌بندها دارای رنگی روشن باشد، تا اندک چرکی روی آن معلوم شود.

شایسته است برای رعایت بیش‌تر بهداشت، شانه از خود مشتری باشد. شانه جزء وسایلی است که در دستورات دینی ما به اختصاصی‌بودن آن توصیه شده است.

پاکی ابزار و ملزومات بهداشتی دیگر

  • الکل: الکل ماده‌ای است که در آرایشگاه‌ها برای ضدعفونی کردن ابزار آرایشگری مورد استفاده قرار می‌گیرد برای این کار، «اگر الکلِ صنعتی باشد و انسان نداند از چیزهایی که مست می‌کند گرفته شده است یا نه، پاک است».
  • لوازم بهداشتی: روغن و صابون‌هایی که از کشورهای غیراسلامی می‌آورند، اگر انسان یقین به نجاست آنها نداشته باشد، پاک است».

وسایل دیگر آرایشگری، از قبیل ابزار و مواد که با سر و گردن یا صورت تماس پیدا می‌کند، تا وقتی که آلوده به خون یا نجاست دیگر نشود، پاک است. تیغ، شانه، موپران نیز همین‌گونه‌اند. بهتر است مراقبت شود که به‌هنگام خیس‌کردن سر، اگر جایی با خون نجس شده است، به جاهای دیگر سرایت نکند.

فر پنسی

این فِر به گفته بعضی از آرایشگرها، فری است که ابزار آن از مواد نجس است و سبب نجس‌شدن موی سر می‌شود. به همین جهت مناسب است که آرایشگران پس از اتمام کار به مشتری یادآوری کنند که سر و موی خود را آب بکشد.

کلیک کنید
15 ترفند برای آرایشگری مردانه که هر آقایی باید بداند!

ماسک و گریم

استفاده از ماسک یا گریم‌کردن همان‌گونه که گذشت اگر برای به‌ اشتباه انداختن خواستگار نباشد، اشکالی ندارد.

احکام درآمد آرایشگر

پولی که آرایشگر دریافت می‌کند در مقابل کاری است که انجام می‌دهد، و در نتیجه دستمزد آرایشگر در صورتی که اصل عمل اشکال نداشته باشد، اشکالی ندارد.

چند نکته در مورد احکام آرایشگری

الف – معمولاً نرخ آرایشگاه‌ها توسط اتحادیه صنفی مربوط مشخص شده و مشتری‌ها با توجه به این نرخ برای اصلاح به آرایشگاه مراجعه می‌نمایند، برای همین شایسته نیست آرایشگر بیش از آنچه معین شده دریافت نماید؛ مگر این‌که مشتری با رضایت خود مبلغی اضافی پرداخت کند یا این که آرایشگر کاری زیادتر از معمول انجام دهد.

مسأله:«در جایی که نرخ مشخصی در کار نباشد، مبلغی که با توافق طرفین معیّن گردد، از مشتری دریافت می‌شود و در صورت نبودن توافق قبلی، مبلغی را که در آن محل برای چنین کاری پرداخت می‌شود، مشتری پرداخت می‌کند».

ب – در هر کاری، اگر انسان بیش از مخارج سالانه‌اش، پس‌اندازی داشته باشد، یک‌پنجم آن را به‌عنوان خمس به حاکم شرع می‌پردازد، آرایشگر نیز چنین است.

سؤال: خمس از چه موقعی بر انسان واجب می‌شود؟

جواب: مکلف از موقعی که شروع به پیداکردن درآمد می‌کند، تا سر سال اگر درآمدش از مخارج سال زیاد بیاید، باید خمس باقیمانده را بدهد. بنابراین، آرایشگران اگر استخدامی نباشند که حقوق ماهیانه دریافت کنند و مزد را پس از کار از مشتری دریافت می‌کنند، اولین روز آغاز آرایشگری آغاز سال خمس آنان است.

سوالات متداول احکام آرایشگری مردانه

آرایش مو مردانه به گونه ای که شبیه موی زنان باشد آیا جایز است؟

ﺍﮔﺮ ﺑﻪ ﮔﻮﻧﻪ ﺍﯼ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺗﺸﺒّﻪ ﺑﻪ ﺯﻧﺎﻥ ﺻﺪﻕ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ، ﺟﺎﯾﺰ ﻧﯿﺴﺖ.

ﺣﮑﻢ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﻣﻮﯼ ﺯﻧﺎﻥ ﺑﺮﺍﯼ ﻣﺮﺩﺍﻥ ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﮐﻼﻩ ﮔﯿﺲ ﯾﺎ ﺩﺭ ﺗﺮﻣﯿﻢ ﻣﻮ ﻭ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺁﻥ ﭼﯿﺴﺖ؟ ﺁﯾﺎ ﻧﻈﺮ ﻭ ﻟﻤﺲ ﮐﺮﺩﻥ ﺁﻥ ﺟﺎﯾﺰ ﺍﺳﺖ؟

اشکالی نخواهد داشت.

آیا مرد میتواند آرایشگری را به عنوان شغل خود انتخاب کند و از مشتری مبلغ معنی را دریافت کند؟

هر مرد توانمند به آرایشگری میتواند شغل آرایشگری را برای خود انتخاب کند و از مشتری مبلغ معنی را دریافت کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *