- دوره مستر باربر
- دوره استارتر آرایشگری مردانه (مقدماتی)
- دوره پیشرفته آرایشگری مردانه (Professional)
- دوره نیمه خصوصی آرایشگری مردانه (Two Plus)
- دوره خصوصی آرایشگری مردانه (PB Master)
- دوره ترمیم مو
- دوره رنگ مو
- دوره کراتین مو
- دوره گریم داماد
- دوره پاکسازی پوست
- دوره بهداشت کار ناخن
- دوره چهره پردازی گریم سینمایی
- آموزش صفر تا صد اسمبل وال
تاریخچه آرایشگری در ایران و جهان
فهرست مطالب
برای شروع بحث، بیایید سری به گذشته بزنیم. می گویند چند هزار سال قبل از میلاد مسیح، مصریان اولین قومی بودند که اصلاح سر و صورت را با وسایلی اولیه شروع کردند. این موضوع به زمانی نزدیک به اختراع قیچی باز می گردد. قیچی از دو سنگ تیز و برنده و طرحی ابتدایی ساخته شود بود و به کمک آن، آدمیان گذشته موی خود را کوتاه می کردند.
البته یک نظریه جالب نیز وجود دارد مبنی بر اینکه پیش از اختراع قیچی، احتمالاً مردم آن زمان با استفاده از آتش اقدام به کوتاه کردن موی سر خود می کردند اما این نظریه چندان قوی و قابل استناد نیست.
تاریخچه آرایش
آرایش کردن از زمان های بسیار قدیم مخصوصا زمانی که مردم با دارو آشنا شدند، بین خانمها و آقایان متداول بوده و آنها با علاقه فراوانی برای زیباتر نشان دادن صورتشان میكوشيدند.
مطالعه تاریخ باستان به ما ثابت میکند که در دوران ماقبل تاریخ نیز مردان و زنان به بهتر نشان دادن ظاهر خود علاقه مند بودند. نوع آرایش و وسایل آرایشی که در یک فرهنگ و ملیت برای زیباتر و جذاب ترشدن نشان دادن به کار میرود ممكن است در فرهنگ دیگر کاملا مردود باشد، اما اکثر مردم از تغییر در مد لباس، مو و آرایش صورت لذت میبرند.
تاریخ شروع آرایش کلا به مصر قديم ميرسد آنها بريا مراسم مذهبی از عطریات و مواد آرایشی استفاده میکردند و حمامهای مخصوص برای خوشبو کردن پوست بدن میگرفتند، به نظافت و پاکیزگی اهمیت می دادند و بعد از حمام از مواد خوشبوکننده و روشنی برای برک نگه داشتن پوستشان استفاده میکردند شانه و آیینه به عنوان اولین لوازم آرایشی مورد علاقه همه خانمها و آقایان بود. کلئوپاترا، ملکه مصر، مواد آرایش و عطر را عاشقانه برای پوست و مو و بدن خود استفاده میکرده است.
اگر ما پیشرفت و تغییرات در مد و زیبایی را از زمان اجدادمان تا حالا دنبال کنیم، شاید به تمام آن تغييرات بى ببريم. آثار به جا مانده از اجداد به ما نشان میدهد که مواد رنگی برای رنگ کردن مو، ناخن و پوست به کار میرفته و خالکوبی نیز در آن زمان وجود داشته و مرسوم بوده است. مواد رنگی و آرایش از ریشه درختان، برگ و کلا مواد گیاهی و معدنی تهیه میگرديد.
خانمهای رومی مخلوطی از گچ و سريه را به صورت میزدند تا آن را سفیدتر کنند، همچنین با رنگهای گیاهی گونه ها و لبهایشان را سرخ میکردند و از مخلوط ذرت، شیر و آرد ماسکهایی برای صورت تهیه میکردند که آن را با کره شیر مخلوط مینمودند. رومیها هم مانند یونانیها و مصریها حمام و لطافت را باور داشتند و خانمها در موقع حمام از شير و سراب استفاده می کردند. حمامهای رومی معمولا عمومی بود با قسمتهای جداگانه برای خانمها و آقایان، مردان بوسته و نرم نگه داشتن آن بعد از حمام استفاده میکردند.
شعرهای یونانی زیادی درباره بافت، زیبایی مو و پوست و ناخن سروده شده است و نقاشیهای بسیاری بیانگر اهمیت آن اسما اسماها، به خصوص جسمها، تاربته بسیار دوری در مورد سلامی دارد و آراستگی را يک هنر به حساب می آورند، مخصوصا این افرادی که امکان استفاده از لوازم آرایش مجلس و لباسهای متنوع را داد ، در ژاپن آرایش کیساها خيره کننده بود و هنوز هم یک هنر بارارزش به شمار می آید.
ایرانیان نیز همانگونه که تاریخ و شواهد نشان میدهد، پیرو ما و آراستگی مو و صورت و لباس بودند. آفريقاییها تحول بزرگی در آرایش مو و طراحی لباسهای مخصوص به وجود آوردند. آنها داروهای بسیاری از گیاهان و مواد اولیه که در اطراف خود دشانند تهیه میکردند. همچنین از رنگهای زیادی برای آرایش صورت خود استفاده میکردند که بعضی از انواع مدل مو و لباس آنها هنوز هم رایج است.
در قرون وسطی بیشتر مواد رنگی روی گونه ها و لبها زده میشد. تشمها فقط با سرمه آرایش میشدند. مواد آرایشی و داروها از هم جدا نبودند ولی در اواخر قرن شانزدهم تقریبا از هم تفکیک شدند. این دوره بین کلاسیک و رنسانس بود، زمانی که مذهب نقش مهمی در زندگی و عقاید و رفتار اجتماعی مردم داشت.
حمام روزانه متداول نبود ولی عطر و مواد خوشبوکننده زیادی مصرف میشد. در عصر رنسانس نقاشی های کلاسیک و نوشته ها نشان میدهند که چقدر آراستگی ظاهر بین مردم متداول بوده است. یکی از غیرعادیترین مدها تراشیدن ابروها و خط مو در پیشانی بود و معتقد بودند که ابروی تراشیده جوره بسیار باهوش و متفکری به زن میدهد.
تاریخچه پیرایش مو
تاریخچه پیرایش مو یک موضوع جذاب است که به عنوان یک جزء از تاریخ فرهنگ و زیبایی انسانها تا گذشته دورههای تاریخی مختلف بازمیگردد. در ادامه به تاریخچه پیرایش مو اشاره خواهم کرد:
- عصر باستان: در دوران باستان، انسانها از ابزارهای سنگی برای تنظیم و فید موهای خود استفاده میکردند. از آن زمان تا به امروز، موازی با تکامل ابزارها، پیرایش موها نیز تغییرات زیادی کرده است.
- دوره میانهی زمانی: در دوره میانهی زمانی، مدلهای مو معمولاً به عنوان نمادهای اجتماعی و فرهنگی تلقی میشدند. به عنوان مثال، موهای بلند و فر ویژگی افراد اشرافی و اشرفیه بود.
- قرن 18 و 19: در این دوره، ابزارهای فید موها پیشرفت کردند و ابزارهای حلاقتی پرفورمانس بهتری داشتند. این امر باعث شد که مردان و زنان بیشتر به تنظیم موهای خود توجه کنند.
- قرن 20: در این دوره، صنعت آرایشگری و پیرایش به شکل حرفهایتری توسعه یافت. اینجاست که آرایشگران حرفهای شروع به ارائه خدمات پیرایش حرفهای کردند. همچنین، مدلهای مو معروفی مثل مدل “آفریکان امریکن” یا موهای کوتاه برشته به مد پرداخته و محبوب شدند.
- دوران مدرن: در دنیای مدرن، پیرایش موها به یک هنر و صنعت تبدیل شده است. هنرمندان مو و آرایشگران حرفهای به طراحی مدلهای موی خلاقانه و فانتزی پرداخته و مدلهای موی جدیدی ایجاد کردهاند.
همچنین، تاثیر رسانهها، سلبریتیها و فشارهای اجتماعی نیز بر مدلهای مو و پیرایش افراد تأثیرگذار بودهاند. به عنوان نتیجه، پیرایش موها به یک عنصر مهم از فرهنگ زیبایی جوامع جهانی تبدیل شده و همچنان در حال تکامل و تغییر میباشد.
کارخانه های لوازم آرایش
در سالهای ۱۹۲۰ انقلابی در کارخانه های لوازم آرایش به وجود آمد و سایه های رنگارنگ برای چشم ها، رزگونه ورز لبهای متنوعی ساخته شد. كرمها و لوسیونهای گوناگون برای پوست و شامبوهای نرم کننده و تقویتی مو به بازار آمد.
در سالهای ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ مدهای اروپایی بیشتر کشورها را تحت الشعاع قرار دادند، مواد پاک کننده پوست کرمها لوسیون ها و نرم کننده ها و لوازم آرایش متنوعی وارد بازار شدند. ابروهای پهن مد شد، خط چشم نیز پهن مشخص بود، گونه ها و لبها رنگ ملايم داشتند. در اواخر ۱۹۶۰، آرایش ترمیمی و تکمیلی متداول شلو باز هم ابروها باریک شدند.
تاریخچه آرایشگری در ایران
آرایشگری در ایران نیز دارای سابقه تاریخی است. پیش از سلطنت قجر بر این مملکت، گفته می شد آرایشگران که در قدیم با نام سلمانی مطرح بودند جدا از کوتاه کردن موی سر، به درمان بیماران هم می پرداختند. به زبان ساده تر یک سلمانی کسی بود که چند کار مهم از دستش بر می آمد.
مثلاً می توانست دندان بیماران را بکشد، به آنها جوشانده های گیاهی برای امراض شان معرفی کند و قلنج بیماران را بگیرد! آرایشگری شغل پنجم یا ششم بود. البته برخی دیگران از سلمانی ها، دکان و مغازه ای نداشتند و این نسل از سلمانی ها، تا اوایل دهه ۷۰ نیز به کارشان ادامه می دادند.
آنها با یک ماشین اصلاح قدیمی در کوچه و خیابان ها راه می افتادند و سر مردم را می تراشیدند. فقط یک مدل وجود داشت، اینکه موها را از پشت تا خط گردن و از کناره ها تا بالای گوش کوتاه کنند.
مدل های ساده و قدیمی
اولین مدل هایی که به عنوان موج نو وارد کشور شد، مدلی بود به نام آلمانی. این مدل کوتاه کردن مو شرایط خاصی داشت. پشت مو پایین تر از خطر گردن کوتاه می شد و یک سانتیمتر نیز روی گوش می آمد. البته این بار می شد فرق از سمت راست و چپ باز کرد و کمی خوشتیپ تر شد.
همان طور که می دانید، در جنگ جهانی دوم یکی از بزرگترین چالش های علمی رخ داد و بیش از ۴ هزار وسیله جنگ افزاری اختراع و تولید شد. آلمان های نازی به غیر از انتقال دانش خود به نسل بعدی، سعی کردند فرهنگ شان را نیز به دیگر کشورها تزریق کنند تا بعد از جنگ، با تزریق فرهنگی جدید، مردم سایر ممالک را به سمت ارتش نازی بکشانند.
موضوع مدل آلمانی نیز دقیقاً یکی از همین فرهنگ های تزریقی است که با اختلاف بیش از ۷۰ سال وارد ایران شد!
مدل قارچی و ماجرای جالب آن
یکی از مدل های دیگر، مدل قارچی برای کوتاهی موی سر است. در مدل قارچی، اندازه مو در جلو و عقب سر یکی است و به صورت یک دایره کامل، اطراف سر را می گیرد. این مدل مو در اوایل دهه ۸۰ مد روز بود که البته امروزه کمتر این مدل را می بینیم. بد نیست ماجرای این مدل مو را بدانید. سال ها قبل در دفتر فیلمسازی «جونز برودرز» یک انیمیشن ساخته شد به نام عصر حجر. کاراکتر اصلی این فیلم، مردی بود که موهایی یکدست در اطراف سرش داشت، موهایی دقیقاً شبیه به قارچ!
بعدها، چند شرکت بسیار بزرگ در بحثفشن و مد مثل «رابرتیو» برای شو لباس شان از مردانی با آرایش مو مدل قارچی استفاده کردند. این مسئله زمینه ساز یک ماجرای جالب بود. مدل قارچی نیز برای خودش فلسفه و تفکری داشت و حدود ۱۲ سال قبل یکی از مدل های بسیار مهم در ایران به شمار می رفت.
مدل تُن تُن یا تَن تَن؟
یکی دیگر از مدل های جدید که اواسط دهه ۸۰ همه گیر شد، مدل تن تن بود. این مدل مو نیز از یک کارتن بسیار معروف به نام «تُن تُن و میلو» گرفته شد. مدلی که در آن کاراکتر اصلی دارای موهایی کوتاه با کشیده شدن یک قسمت بلندتر به سمت چپ یا راست سر است.
این مدل در ایران به اشتباه به تَن تَن خوانده شد و این تلفظ بر روی نام این مدل تاکنون باقی ماند به طوری که دیگر کسی آن را به نام تُن تُن نمی شناسد! تن تن نیز از جمله مدل های معروف و محبوب در تمام دنیا بود اما در اوایل ورود به ایران، با سرسختی هایی نسبت به قبول این مدل مواجه شد زیرا احتیاج به استفاده مداوم از ژل های مو داشت.
فلسفه مدل تیفوسی یا کوتاه و بلند
شاید این مدل مو، آخرین مدل مناسب برای آقایان بود که از غرب به فرهنگ جوانان موج نوی ایرانی وارد شد. مدل تیفوسی یا کوتاه و بلند، به چند طریق اصلاح می شود و برای جنس موهای مختلف، کاملاً متفاوت است. البته تیفوس نام یک بیماری است و این نام نیز برگرفته از همان بیماری تیفوس معروف است. آنهایی که مدل تیفوسی را انتخاب می کنند، در اصل دنباله رو تفکر سورئال بودند.
تفکری که در سبک شناسی هنری، محبوب است. البته شاید خیلی ها این موضوع را ندانند ولی به هر حال مدل تیفوسی در ایران نتوانست نماینده یک تفکر باشد بلکه فقط به صرف مد شدن، توسط جوانان مورد استفاده قرار گرفت.
جهت شناخت مدل های مو ایرانی بیشتر کلیک کنید.
آیا مو به صداقت ربطی دارد؟
به نظر شما موی آدمی به صداقت ارتباطی دارد؟ این داستان واقعی به شما همه چیز را می گویید: روزی وزیر اقتصاد و خزانه داری انگلستان با یکسری آمار و ارقام راهی مجلس عوام می شود تا نظر نمایندگان مردم را جلب کند. یکی از نمایندگان که اتفاقاً دارای مدرک دکترای جامعه شناسی بود، در پاسخ به ادعای وزیر اقتصاد و خزانه داری این کشور گفت: این آمار یک دروغ بزرگ است.
وزیر در جواب گفت: می توانی این موضوع را اثبات کنی که در جواب از آن نماینده شنید: کسی که موهای سرش را رنگ می کند، در اصل یک دروغگوی بزرگ است. چنین فردی می خواهد واقعیت را کتمان کند پس برای این فرد هیچ کاری ندارد که در آمار و ارقام دست برده و همه چیز را به طور دیگری نشان دهد!
مدل های غریبه با فرهنگ ایران
در سال های اخیر، مدل هایی کاملاً غریبه با فرهنگ ایران وارد کشور شد که برخی از آنها، واقعاً تاسف برانگیز است. نه اینکه فرهنگ ما در سال های گذشته حداقل در آرایش مو، چیزی برای ارائه به سایر فرهنگ ها داشته و حالا بخواهیم از آن دفاع کنیم، بلکه مدل های موی وارداتی نیز چندان چنگی به دل نمی زند. حتی نام این مدل ها هم تاسف برانگیز است.
به این اسامی توجه کنید:
مدل تایسونی: بوکسورمعروفی که به بی اخلاقی های گسترده و نامحدود معروف است.
مدل textured یا بافت: این مدل همان بافت ساده مو است اما باید در کناره سر باشد!
مدل cut lol: این مدل نیز در نوع خود بسیار عجیب است زیرا تنها چند سانتیمتر از موی جلوی سر باید تراشیده شود. به معنای دیگر برای آرایش موی سر با این روش باید پیشانی بلندتر دیده شود و به همین علت موهای جلو سر با تیغ تراشیده می شود. از این دست مدل هایی که جدیداً به آرایشگاه های ایرانی راه پیدا کرده و اتفاقاً در سطح شهر زیاد می بینیم.
گاهی اوقات به قدری زننده و عجیب است که آدمی را به فکر وادار می کند «واقعاً چه اتفاقی رخ داده که فردی با چنین آرایش عجیبی باید وارد جامعه شود؟» بدتر از آن، مدل های اخیری است که برای آرایش ابروها توصیه می شود. مثلاً کوچک کردن ابروها، انداختن چند خط میان ابرو و… که متاسفانه این مدل را در جامعه خودی به راحتی نمی توان پذیرفت.
آرایش و پیرایش مردانه در گذشته
آرایش و پیرایش مردانه را میتوان به عنوان یکی از قدیمیترین مشاغل در دنیا توصیف کرد.
زمینشناسان ابزار بسیار ساده کوتاه کردن و اصلاح که از سنگها و استخوانهای تیز شده
درست شده بودند را پیدا کردهاند که این نشان میدهد که اصلاح و کوتاه کردن مو به سی هزار سال قبل از میلاد برمیگردد.
مصریها اولین افرادی بودند که ابزار و روشهایی که امروزه ما در آرایشگری میبینیم را توسعه دادند.
کاوش و جستجوی اهرام مصر باعث شد تعداد زیادی شانه و ابزار اصلاح همچون تیغ ساخته شده از مس و برنز از زیر خاک بیرون آورده شوند، ابزاری که توسط مصریها تقریبا 6 هزار سال پیش استفاده میشدند.
کلمه آرایشگر از کلمه لاتین Barba به معنای ریش گرفته شده است. بسیاری از مهارتهای آرایشگری به خاطر اهمیت ریش در زمانهای گذشته توسعه یافتند.
آرایشگری در زمانهای باستان
خدمات سازماندهی شده آرایشگری به 1500 سال قبل از میلاد باز میگردد.
در مصر باستان اکثر مردها موس صورت و سر خود را از ته اصلاح میکردند که نشانی بود از جایگاه اجتماعی آنها.
آرایشگر مشتریان خود را در خیابان ها ملاقات میکرد، جایی که مشتری جلوی آرایشگر زانو میزد و همه ی عابرین کار را میدیدند.
آرایشگری در خیابان
اگرچه تراشیدن و اصلاح مو در مصر باستان رایج بود اما در دیگر کشورها تا حدود ۴۰۰ سال
قبل از میلاد رایج و همگانی نشد در حالی که تا آن زمان آرایشگری و پیرایشگری به هنری پیشرفته مبدل شده بود.
در یونان باستان مردان ثروتمند معمولاً موهای خود را توسط خدمتکاران خود کوتاه می کردند
و مدل میدادند اما اکثر اعضای طبقه های فقیر همچنان موهای بلند و ریشهای بلند داشتند.
حدود ۳۳۵ سال قبل از میلاد اسکندر مقدونی حاکم یونان در آن زمان باعث تسریع تراشیدن ریش و اصلاح و ترویج آن شد.
زمانی که به ارتش خود دستور داد تا ریش های خود را بتراشند این به عنوان یک استراتژی بود
تا تاکتیک دشمنان خود پارس ها (ایرانیان) را شکستند چراکه آنها در طول مبارزه ریشهای سربازان یونانی را میگرفتند
اسکندر مقدونی خودش صورت اصلاح شده و تراشیده ای داشت که در آن زمان غیر معمول بود
چرا که اکثر حاکمان ریش های بلند داشتند این همچنین باعث شد مردهایی
که اسکندر را ستایش می کردند به اصلاح و تراشیدن ریشهای خود روی بیاورند.
علامت قدیمی آرایشگری
علامت قدیمی آرایش و پیرایش با طرح راه راه سفید و قرمز به عنوان نمادی از آرایشگران جراح و کار آنها در حجامت شناخته میشود.
حجامت در واقع بریدن یکی از رگهای دست بیمار برای خروج خون کثیف و آلوده بود.
بسیاری از بیماری های مزمن تصور می شد که به خاطر خون آلوده باشد
که گاها گفته میشد که این خون آلوده تحت تأثیر روح شیطان است.
عکسی تاریخی از حجامت!
اخیراً کشف شد که برخی شرایط پزشکی میتوانند با از بین بردن خون بهبود یابد
و در طول قرن بیستم متخصصان پزشکی شروع به استفاده از زالو برای تحریک حرکت خون در رگ ها جایی
که بی حرکت بود کردند. شاید استفاده امروزی از زالو نشان می دهد که آن آرایشگران اولیه و قدیمی آنقدرها هم اشتباه نمیکردند.
در زمانی که این نوارها در بیرون از آرایشگاه آویزان و در حال خشک شدن بودند با آمدن نسیم امروزه
در نماد و علامت آرایشگاه در می آمدند. آرایشگرها همچنین راه راه آبی در علامت خود دارد
برخی دیگر هم کاسه ای کوچک در زیر این نماد و علامت دارند. در این مورد گفته میشود
که این نماد نشانگر تیرکی است که بیمار در طول حجامت در دستش می گرفت.
خطوط راه راه آبی نمایانگر خون در رگ هاست خطوط راه راه قرمز نشانگر خون شاهرگ هاست
شاه را به هیچ وجه نباید خورده شود اما بعضی اوقات اشتباهاً بریده می شود و این نشان میدهد
که چقدر این نوع درمان پر خطر بوده است کاسه زیر گفته می شود
خدمات غیرمعمول آرایشگاه ها در قدیم
در زمان گذشته آرایش و پیرایش مردانه همچنین برای انجام دیگر خدمات غیرمعمول شناخته میشدند.
خدماتی همچون تعمیرکردن چترها، فرکردن مو و این اوخر هم برخی آرایشگرها خدمات بندانداختن را انجام دادهاند.
تعمیرات چتر کمتر رایج بود و اغلب در خود آرایشگاه های نزدیک مراکز شلوغ ترابری و حمل و نقل انجام می شد.
مراکزی مثل ایستکاه قطار و اتوبوس که در آن مسافران به طور مبرم به چتر نیاز داشتند.
از طرف دیگر بسیاری از آرایشگاه های قدیمی زمانی خدمات مربوط به فر کردن مو را انجام میدادند.
حرارت دادن مو شامل استفاده از یک شمع مومی روشن یا تجهیزات برقی حرارت دادن
برای حرارت دادن انتهای موها بعد از کوتاه کردن میشد (اکثر آرایشگران از شمع مومی روشن استفاده میکردند)
در آن زمان تصور میشد که حرارت دادن مو برای جلوگیری از خونریزی مو است.
دنیای امروزه دنیای ارتباطات و صرفه جویی در زمان است. آموزشگاه آرایشگری شفیع رسالت در اقدامی منحصر به فرد کلاس های آموزش آرایشگری را به صورت مجازی برگزار می کند. در این کلاس ها همانند کلاس های واقعی هنرجویان با اساتید به صورت مستقیم و البته با استفاده از امکانات دنیای مجازی در ارتباط خواهند بود.
یکی از نکات مهمی که آموزشگاه آرایشگری شفیع رسالت در آموزش مجازی آرایشگری در نظر گرفته این است که مدرس می تواند با ارائه اسلایدهای پاورپوینت، فیلم های آموزشی، صدا و تصویر خود و مباحث آموزشی مورد نظر را با دانشجویان در میان بگذارد. اشتراک گذاری دسکتاپ کامپیوتر مدرس و نمایش کارهای عملی به فراگیران ، امکان آموزش عملی موضوعات مختلف را ایجاد می کند.
شفیع رسالت در کلاس های آموزش مجازی آرایشگری، علاوه بر هزینه پایین تر، امکان حضور چند جلسه ای هنرجویان را در کلاس های حضوری در نظر گرفته است.
آموزش تمامی سرفصل های دوره های حضوری بصورت مجازی و آنلاین توسط متخصصین و مربیان آموزشی برگزار می شود.
پشتیبانی نامحدود هنرجویان بصورت حضوری و تلفنی پس از اتمام دوره توسط متخصصین و مربیان آموزشی امکان پذیر است.
بعد از اتمام دوره مدرک بین المللی و معتبر از سازمان فنی و حرفه ای کشور به هنرجویان ارائه می شود.
فنون آرایشگری و پیرایشگری از حرفه های تخصصی است و شاغلین در این حرفه از قبل دوره آموزش آرایشگری را گذرانده اند. بهترین راه ورود به این حرفه تکمیل آموزش ها و کسب تجربه عملی در یک آموزشگاه آرایشگری مجهز است.